Despre Glaucom: tot ce trebui să știi | Health Optic

Despre Glaucom: tot ce trebui să știi

Astăzi vorbim despre Glaucom, boala care poate duce la orbire! Această boală poate apărea la orice vârsta, chiar și la copii, dar însă mai frecvent la persoanele cu vârste peste 45 de ani. Dar, înainte să vorbim despre simptomele sau cauzele acestei boli, trebuie să știi ce este mai exact această boală și dacă poate fi depistată din timp pentru a nu fi prea târziu.

Glaucomul reprezintă o afectare progresivă a nervului optic asociată de cele mai multe ori cu creșterea presiunii intraoculare. Se produce astfel restrângerea treptată a campului vizual dinspre periferie spre centru și, în final, se poate ajunge la orbire. Vei înțelege mai bine din imaginile de mai jos:

Cauzele acestei boli sunt variate. Ia-tă câteva din ele:
Creșterea presiunii intraoculare este primul factor care determină prezența glaucomului. Aceasta este cauzată de apariția unui dezechilibru între secreția și eliminarea lichidului intraocular;
-Conformații ale ochiului;
-Transmiterea genetică;
-Care sunt simptomele acestei boli?
-Glaucomul este o boală care nu doare și nici nu are simptome evidente. 


De multe ori, Glaucomul poate fi asimptomatic în fazele incipiente, ceea ce face dificilă diagnosticarea timpurie a bolii. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea simptome precum:
-Vederea încețoșată sau îngustată;
-Dureri de cap sau dureri oculare;
-Sensibilitate la lumină;
-Halouri sau pete colorate în câmpul vizual;
-Vederea centrală distorsionată sau pierdută.
 
Vestea bună este că putem fi cu un pas înaintea bolii. 
Cu siguranță, până să ajungă într-o fază avansată, ținând cont ca aceasta boala, nu prezintă simptome, mai ales când este în fază incipientă. Singurul mod de a descoperi această afecțiune este de a efectua controale periodice și investigații specifice la medicul oftalmolog. 
Vei ști dacă suferi de aceasta boala în urma investigațiilor specifice, ce vor presupune: 
1.Depistarea tensiunii intraoculare
2.Examinarea fundului de ochi (aspectul nervului optic)
3.Examinarea campului vizual

Tratamentul pentru Glaucom poate încetini sau opri progresia bolii și poate ajuta la menținerea vederii. Tratamentul poate include:

Picături oculare care reduc presiunea intraoculară;
Medicamente orale care reduc producția de lichid intraocular;
Laser terapie pentru deschiderea canalului de drenaj;
Chirurgie pentru îmbunătățirea drenajului lichidului intraocular.

Această afectiune este doar una din sirul dusmanilor silentiosi, care ne pot afecta vederea, de aceea este foarte importanta efectuarea unui consult oftalmologic cel puțin o data pe an!

Este important să fii conștient de simptomele bolii și să căuți ajutor medical cât mai curând posibil. Tratamentul poate ajuta la menținerea vederii și poate încetini sau opri progresia bolii. Vino la Health Optic să discuți cu unul din medicii noștri oftalmologi despre opțiunile de tratament care sunt cele mai potrivite pentru tine.

Sign in to leave a comment
Cum îți protejezi ochii de ecranele digitale?

To install this Web App in your ISO device press and then Add to Home Screen.